Program

TRAILER

Četvrtak, 02. studenoga 2023. u 19h

Vizija leptira

Bachennya metelyka

Redatelj: Maksim Nakonečni

Glumci: Daria Lorenci Flatz, Edvin Liverić, Ljubomir Valivoc, Rita Burkovska

Godina proizvodnje: 2022.

Rod i vrsta: Igrani dugometražni

Žanr: Drama

Porijeklo: Ukrajina, Hrvatska, Češka

Trajanje: 107 minuta

Lilia (Rita Burkovska) se vraća kući svojoj obitelji i suborcima nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu u koje je dospjela kao ukrajinska stručnjakinja za dronsko izviđanje. Vrativši se iz ratne u ulogu civila i supruge, postaje svjesna koliko je teško okrenuti se budućnosti. Jer bol i trauma i dalje izlaze na površinu poput sna, a ono što je sada u njoj ne dopušta joj zaboraviti to od čega se želi maknuti. Debitantski film Maksima Nakonečnoga surova je priča iz ukrajinske stvarnosti o ženi koja odbija biti identificirana kao žrtva. Film je svjetsku premijeru imao na 75. Filmskom festivalu u Cannesu u sklopu paralelnog natjecateljskog programa Un Certain Regard, posvećenom isticanju autorske izvrsnosti i potrazi za novim talentima u filmskoj industriji.

TRAILER

Subota, 04. studenoga 2023. u 11h

Trolovi 3: bend na okupu – SINK

Trolls 3: Band Together

Redatelji: Tim Heitz, Walt Dohm

Godina proizvodnje: 2023.

Rod i vrsta: animirani dugometražni

Žanr: komedija, dječji, glazbeni

Porijeklo: SAD

Trajanje: 92 minute

Nakon dva filma o pravom prijateljstvu i neumoljivom flertu, Poppy i Branch sada su i službeno, konačno, par (#broppy)! Kako se zbližavaju, Poppy otkriva da Branch ima tajnu prošlost. Nekada je bio dio njezinog omiljenog fenomena boybanda, BroZone, sa svoja četiri brata: Floydom, Johnom Doryjem, Spruceom i Clayom. BroZone se raspao dok je Branch još bio beba, kao i obitelj, a Branch od tada nije vidio svoju braću.

Ali kada Branchovog brata Floyda zbog njegovog glazbenog talenta otme par opakih zlikovaca pop zvijezda—Velvet i Veneer — Branch i Poppy kreću na teško i emotivno putovanje kako bi ponovno ujedinili drugu braću i spasili Floyda od sudbine puno gore od same opskurnosti pop-kulture.

TRAILER

Utorak, 07. studenoga 2023. u 19h

Five Nights at Freddy’s

Redateljica: Emma Tammi

Glumci: Elizabeth Lail, Josh Hutcherson, Mary Stuart Masterson, Matthew Lillard

Godina proizvodnje: 2023.

Rod i vrsta: igrani dugometražni

Žanr: horor

Porijeklo: SAD

Kategorizacija: 15

Trajanje: 110 minuta

Freddy Fazbear’s Pizzeria je fantastično mjesto za djecu i odrasle koji se mogu zabaviti sa svim robotskim životinjama: Freddy, Bonnie, Chica i Foxy. S druge strane je Mike Schmidt, zaštitar koji tamo radi pet noći. Roboti životinje lutaju okolo pokušavajući sve pronaći i ubiti.

Kao noćni čuvar Mike mora preživjeti pet noći dok ga lovi pet robota životinja koji ga pod svaku cijenu žele ubiti.

TRAILER

Četvrtak, 09. studenoga 2023. u 19h

Palo lišće

Kuolleet lehdet

Redatelj: Aki Kaurismäki

Glumci: Alina Tomnikov, Alma Pöysti, Jussi Vatanen

Godina proizvodnje: 2023.

Rod i vrsta: igrani dugometražni

Žanr: drama, komedija

Porijeklo: Finska, Njemačka

Kategorizacija: 12

Trajanje: 81 minuta

Palo lišće priča je o dvoje usamljenih ljudi, Ansi (Alma Pöysti) i Holappi (Jussi Vatanen), koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života. Njihov put prema tom hvalevrijednom cilju otežan je Holappinim alkoholizmom, izgubljenim telefonskim brojevima, time što jedno drugome ne znaju ni imena ni adrese i općom sklonošću života da postavlja prepreke onima koji traže sreću.

Ova minuciozna romantična komedija svojevrstan je nastavak dosadašnje ‘radničke trilogije’ Akija Kaurismäkija nakon Sjena u raju (1986.), Ariela (1988.) i Djevojke iz tvornice šibica (1990.). To je Kaurismäkijev peti film uvršten u konkurenciju festivala u Cannesu, a nakon Grand prixa za Čovjeka bez prošlosti (2002.) Palo lišće je ove godine osvojio nagradu žirija. Kroničar finske melankolije s natruhama apsurda, Kaurismäki je jedna od vodećih figura europskog autorskog filma. Na Berlinaleu je osvojio Srebrnog medvjeda za film Druga strana nade (2017.), a mnogi se rado sjećaju kultnog filma ceste Lenjingradski kauboji idu u Ameriku (1989.).

TRAILER

Subota, 11. studenoga 2023. u 11h

Nikica: Kako je sve počelo – SINK

Le petit Nicolas: Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux?

Redatelji: Amandine Fredon, Benjamin Massoubre

Godina proizvodnje: 2022.

Rod i vrsta: animirani dugometražni

Žanr: obiteljski, komedija

Porijeklo: Francuska

Trajanje: 82 minute

Negdje između Montmartrea i Saint-Germain-des-Présa, Jean-Jacques Sempé i René Goscinny oživljavaju nestašnog i umiljatog dječaka Nikicu na velikom bijelom papiru. Od školskih igara i tučnjava do šala i druženja u ljetnom kampu, Nikica živi veselo i ispunjeno djetinjstvo. Sempé i Goscinny će ispričati priču o svom prijateljstvu, karijeri i otkriti djetinjstvo ispunjeno nadama i snovima.

TRAILER

Utorak, 14. studenoga 2023. u 19h

Marveli

The Marvels

Redateljica: Nia DaCosta

Glumci: Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Samuel L. Jackson, Zawe Ashton

Godina proizvodnje: 2023.

Rod i vrsta: igrani dugometražni

Žanr: akcija, ZF, pustolovina

Porijeklo: SAD

Kategorizacija: 12

Trajanje: 103 minute

Nastavak super uspješnog filma Kapetanica Marvel u kojem se oskarovka Brie Larson vraća ulozi atraktivne superjunakinje.

Carol Danvers, poznata kao Kapetanica Marvel, povratila je svoj identitet od tiranskog Kree-a i osvetila se Vrhovnoj Inteligenciji. No, neželjene posljedice prisiljavaju je da preuzme teret nestabilnog univerzuma. Kada je njezine obaveze pošalju kroz crvotočinu povezanu s rasom Kree, njezine moći se isprepliću s moćima Kamale Khan, poznate kao Ms. Marvel, obožavateljice iz Jersey Cityja, te sa Carolinom udaljenom nećakinjom, astronautkinjom i kapetanicom S.A.B.E.R.-a, Monicom Rambeau. Ova neobična trojka mora se udružiti i naučiti surađivati kako bi spasila MCU svijet kao “Marveli.”

TRAILER

Četvrtak, 16. studenoga 2023. u 19h

Beskrajna ljubav

L’immensità

Redatelj: Emanuele Crialese

Glumci: Luana Giuliani, Penelope Cruz, Vincenzo Amato

Godina proizvodnje: 2023.

Rod i vrsta: igrani dugometražni

Žanr: drama

Porijeklo: Italija

Trajanje: 109 minuta

Rim, 1970-ih: Clara i Felice uselili su se u novi stan. Njihov je brak došao do točke s koje nema povratka: više se ne vole, ali ne mogu ostaviti jedno drugo. Djeca su jedino što ih drži zajedno; djeca koja su put za sve Clarine snove o slobodi. Najstarija, Adriana, upravo je navršila dvanaest godina, a Clarine promjene raspoloženja i sve veća napetost između roditelja događaju se pod njezinim budnim pogledom. Adriana odbija svoje ime i identitet, a njezina uporna nastojanja da sve uvjeri da je ona zapravo dječak dovodi stabilnost njezine obitelji, koja je ionako krhka, do točke pucanja.

TRAILER

Utorak, 21. studenoga 2023. u 19h

Igre gladi: Balada pjevica i zmija

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

Redatelj: Francis Lawrence

Glumci: Rachel Zegler, Tom Blyth Viola Davis, Peter Dinklage

Godina proizvodnje: 2023.

Rod i vrsta: igrani dugometražni

Žanr: akcijska avantura

Porijeklo: SAD

Trajanje: 165 minuta

Prequel mega uspješne franžise „Igre gladi“ snimljen prema svjetskom bestseleru spisateljice Suzanne Collins.

Ovo su desete Igre gladi, smještene 64 godine prije prvog filma. Lucy Gray Baird predstavlja siromašni Okrug 12, a 18-godišnji Coriolanus Snow je njezin mentor . Izgledi su protiv njega, Lucy ne predviđaju pobjedu, ali nakon što prkosnom pjesmom tijekom ceremonije žetve uspije zaokupiti pažnju cijelog Panema, Snow pomisli da bi možda mogao okrenuti šanse u njihovu korist.

Ujedinjujući svoju teatralnost i novootkrivenu političku mudrost, Snow i Lucy utrkuju se s vremenom kako bi preživjeli i otkrili tko je pjevica, a tko zmija.

TRAILER

Četvrtak, 23. studenoga 2023. u 19h

Kolibrić

Il colibri

Redateljica: Francesca Archibugi

Glumci: Kasia Smutniak, Nanni Moretti, Pierfrancesco Favino

Godina proizvodnje: 2022.

Rod i vrsta: igrani dugometražni

Žanr: drama

Porijeklo: Italija, Francuska

Trajanje: 126 minuta

Prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Torontu!

Snimljen prema istoimenom bestseleru izdanom u nakladi Ljevak!

Kolibrić je mala ptica koja svu svoju energiju troši kako bi cijeli život ostala na jednom mjestu, a upravo tako živi Marco Carrera, glavni protagonist filma “Kolibrić” redateljice Francesce Archibugi snimljen prema istoimenom romanu autora Sandra Veronesija koji je 2020. godine osvojio prestižnu nagragu Strega te od tada bio preveden na 25 različitih jezika uključujući i hrvatski! To je priča čija se radnja proteže na čak šezdeset godina, a u kojoj se radosti, boli i neuroze uobičajene obitelji srednje klase isprepliću s evolucijom apsolutne i izvanredne ljubavi koja se proteže na tri generacije. Ovo je obitelj u kojoj je najbitnije držati se zajedno i prikazati jak kolektiv čak i kada je suočena s nepodnošljivim problemima…

TRAILER

Subota, 25. studenoga 2023. u 11h

Želja – SINK

Wish

Redatelji: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

Godina proizvodnje: 2023.

Rod i vrsta: animirani dugometražni

Žanr: pustolovina, glazbeni

Porijeklo: SAD

Trajanje: 92 minute

Filmski i glazbeni spektakl oskarovaca zaslužnih za velike hitove „Snježno kraljevstvo 1 i 2” studija Walt Disney Animation i ove će zime dočekati publiku u čarobnom kraljevstvu!

Asha, nadasve pametna djevojčica, izriče želju tako moćnu da je ispunjava kozmička sila – mala kuglica beskrajne energije zvana Zvijezda.

Asha i Zvijezda se zajedno suočavaju s najmoćnijim neprijateljem – Kraljem Magnificom.

One zajedno djeluju kako bi spasile svijet i dokazale kako su čuda itekako moguća ako se volja hrabrog čovjeka poveže s čarolijom zvijezda.

TRAILER

Utorak, 28. studenoga 2023. u 19h

Napoleon

Redatelj: Ridley Scott

Glumci: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Ludivine Sagnier

Godina proizvodnje: 2023.

Rod i vrsta: igrani dugometražni

Žanr: biografski, povijesni

Porijeklo: SAD

Kategorizacija: 15

Trajanje: 158 minuta

Napoleon je epski akcijski spektakl koji detaljno prikazuje uspon i pad legendarnog francuskog cara Napoleona Bonapartea, kojeg glumi dobitnik Oscara Joaquin Phoenix. Uz zadivljujuću pozadinu velike filmske produkcije iza koje stoji legendarni redatelj Ridley Scott, film bilježi Bonaparteov neumorni put do moći kroz ovisnost, nestabilan odnos s njegovom jedinom pravom ljubavi, Josephine, prikazujući njegovu vizionarsku vojnu i političku taktiku u jednoj od najnapetijih bitaka ikad snimljenih.

TRAILER

Četvrtak, 30. studenoga 2023. u 19h

Plavi kaftan

Le bleu du caftan

Redateljica: Maryam Touzani

Glumci: Ayoub Missioui, Lubna Azabal, Saleh Bakri

Godina proizvodnje: 2022.

Rod i vrsta: igrani dugometražni

Žanr: romantična drama

Porijeklo: Maroko

Kategorizacija: 12

Trajanje: 123 minute

Službeni marokanski kandidat za nagradu Oscar 2023.!

Službena selekcija filmskih festivala u Cannesu i Torontu!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću. “Plavi kaftan” prigušena je drama o neizrečenoj napetosti između triju glavnih likova. Redateljica Maryam Touzani uz pomoć tog skrivenog nemira stvara erotski ugođaj, a uslijed potisnute želje u ovoj psihoseksualnoj drami i svakodnevne radnje dobivaju skriveni naboj.

Nakon premijere u konkurenciji Izvjestan pogled u Cannesu dugometražni prvijenac redateljice Maryam Touzani film “Plavi kaftan” osvojio je 30 nagrada diljem svijeta.