Posebni programi

ŽENIJALNI DANI

Ove godine se u nezavisnim kinima diljem Hrvatske održava “Ženijalni tjedan”, filmsko slavlje povodom Međunarodnog dana žena koji se slavi 8. ožujka. Jubilarni “Ženijalni dani” održavaju se od 4. do 10. ožujka, a prikazuju pet filmskih ostvarenja koja na kino platna donose ženske priče koje ne smijete propustiti.

U “Ženijalnom tjednu” ove godine sudjeluje čak 30 nezavisnih kina, u kojima će gledateljice i gledatelji moći vidjeti premijerne i reprizne filmske naslove kojima su u fokusu, naravno, žene.

”Poslastica” desetog po redu  programa “Ženijalni dani” je  premijerno prikazivanje dugoiščekivanog cjelovečernjeg prvijenca bosanske redateljice Une Gunjak. Radi se o filmu Ekskurzija koji je svjetsku premijeru doživio na festivalu u Locarnu, gdje je i dobio posebno priznanje. Podsjetimo, Una Gunjak je za svoj kratki film “Kokoška”, u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, osvojila nagradu EFA-e 2014. “Ekskurzija” je priča o tinejdžerici Iman iz Sarajeva koja  privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da se poseksala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli.

Ekskurzija

Četvrtak, 07. ožujka 2024. u 19h
Redateljica: Una Gunjak
Glumci: Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović
Godina proizvodnje: 2023.
Rod i vrsta: igrani dugometražni
Žanr: drama
Porijeklo: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška, Katar
Trajanje: 93 minute

Ova projekcija predstavlja pretpremijeru jer redovna distribucija filma započinje 25. travnja 2024. 

Dok se njezin razred priprema za izlet, sarajevska tinejdžerica Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da se poseksala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli. Ekskurzija je dugoiščekivani cjelovečernji prvijenac bosanske redateljice Une Gunjak, čiji je kratki film Kokoška, u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, ovjenčan nagradom EFA-e 2014. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno priznanje.