Posebni programi

 

DAN  NEOVISNIH  KINA

Dan neovisnih kina je filmsko događanje kojim se jednom godišnje pažnja posvećuje značaju, vrijednosti i ulozi neovisnih kina u Hrvatskoj. Manifestacija je jedinstveno filmsko i kulturno događanje u cijeloj Hrvatskoj namijenjeno široj javnosti svih dobnih uzrasta, s naglaskom na jačanje i razvoj neovisnih kina te pokretanje nove kulturno-umjetničke i obrazovne ponude u lokalnim sredinama diljem Hrvatske te poticanje i podrška sredinama bez kina na pokretanje filmskih programa. Četverogodišnji rad i angažman svih članova Kino mreže dosad su rezultirali brojnim uspješnim projektima na području umrežavanjaneovisnih kinoprikazivača, razvoja filmske pismenosti i filmske publike. Sve to slavi se upravo na datum osnivanja Kino mreže, a publici tom prigodom daruje jednodnevni filmski program u revitaliziranim starim gradskim kinima – institucijama s dugom tradicijom širenja medijske kulture.

Srijeda  07.11.  u  20 sati

Kategorizacija: Kategorija 18 !

PONOĆNI EKSPRES
Midnight Express

ULAZ    BESPLATAN !

Redatelj: Alan Parker
Velika Britanija, SAD / 121′ / 1978.

Nagrade: Oscar za najbolji adaptirani scenarij i najbolju originalnu glazbu; Zlatni globus za najbolji film, najbolji scenarij, najboljeg sporednog glumca, najbolju originalnu glazbu, najboljeg muškog glumačkog debitanta i najbolju žensku glumačku debitanticu.

Ponoćni ekspres je američko-britanski film iz 1978. godine kojeg je režirao Alan Parker, a producirao David Puttnam. Snimljen je na temelju istoimene knjige autora Billyja Hayesa objavljene 1977. godine za koji je scenarij adaptirao priznati holivudski redatelj Oliver Stone. U filmu su glavne uloge ostvarili Brad Davis, Irene Miracle, Bo Hopkins, Paolo Bonacelli, Paul L. Smith, Randy Quaid, Norbert Weisser, Peter Jeffrey i John Hurt.

U filmu mladi američki student Hayes završi u strogom turskom zatvoru nakon što ga na granici uhite zbog pokušaja švercanja hašiša. Film i knjiga se dosta razlikuju, pogotovo u portretu Turaka zbog čega su mnogi kritizirali filmsku verziju uključujući i samog Billyja Hayesa. Kasnije su i Stone i Hayes izrazili svoje žaljenje zbog načina na koji su Turci prikazani u filmu. Naslov filma zatvorski je izraz za pokušaj bijega.